Tırrek, Kürtçe kökenli bir kelime olup güçsüz, korkak, zayıf gibi anlamlara gelmektedir. Günlük kullanımda ise daha çok serseri, başıboş kişiler için kullanılan bir sözcüktür. En çok da İstanbul gibi bazı büyük şehirlerin varoş bölgelerinde yaşayan gençlere yönelik olarak kullanılır. Argoda tırrek kelimesi işe yaramaz ve serseri gençlere hitaben sıkça kullanılan bir hakaret sözcüğü olarak karşımıza çıkar.
Aynı zamanda kaba saba, düşüncesiz kişiler için de tırrek sözcüğü kullanılması çok yaygındır. Bu yönüyle bir hakaret sözcüğü olduğu söylenebilir. Daha argo kullanımlarında ise “geri kafalı” veya “dangoz” gibi hakaret sözcüklerinin yerine geçtiği görülür.
Kelime anlamı olarak tırrek kelimesi bir küfür değildir. Ancak günlük kullanımda küfür olmamakla birlikte hakaret maksadıyla sıkça kullanılır. Köken ve anlam itibariyle olumsuz ifadeleri içinde barındırır. Bu nedenle de serseri tipli kişilere yönelik olarak söylenen tırrek sözü bir hakaret sözcüğü niteliğindedir.
Özellikle lise çağındaki ve 20’li yaşların altındaki gençler için kullanılan tırrek kelimesi küfür niteliğinde bir hakaret olarak söylenir. Sosyal medyada çok sayıda caps ve paylaşıma konu olması da bu özelliğini destekler niteliktedir. Argoda tırrek kullanımı büyük çoğunlukla hakaret içerikli olsa da kimi durumlarda yakın erkek arkadaşların birbirine bir hitap olarak tırrek kelimesini kullandığı görülebilir.
İşsiz, serseri, işe yaramaz kişilere tırrek denilebilmektedir. Kelime anlamı olarak korkak, zayıf gibi olumsuz anlamlara sahiptir. Bu anlamdan türetilen günlük kullanımda ise bir hakaret niteliğinde tercih edilir. Kaba, odun kafa gibi hakaret sözcüklerinin yerine geçmesi sık karşılaşılır. Genellikle Kürt kökenli kişiler arasında kullanıldığı da söylenebilir.
Kelime anlamı Kürtçeden türetilmesi sebebiyle, Kürtlerin yoğun yaşadığı bölgelerde tırrek kelimesi daha sık kullanılır. Bu nedenle Kürtler arasında kullanılan bir hakaret sözcüğü olduğu söylenebilir.
Tırrek kelimesinin köken olarak Kürtçeden geldiği bilinir. Kürtçede osuruk anlamına gelen tır kelimesinde türetildiği söylenir. Kelime olmuş haliyle Kürtçe tırrek kelimesi korkak ve zayıf gibi anlamlara karşılık gelir. Argoda kullanımı oldukça yaygın olup hakaret maksadıyla kullanımı sık karşılaşılan bir durumdur.