TUNUS (AA) – Tunus’ta siyasi reformların hayata geçirilmesi için düzenlenmesi planlanan ulusal diyalogda siyasi partilere yer verilmedi.
Tunus’ta mayıs ayı başında duyurulan Yeni Cumhuriyet İçin Ulusal İstişare Komitesi kuruluşunu ön gören Cumhurbaşkanı kararnamesi Tunus Resmi Gazetesi'nde yayımlandı.
Kararnameye göre, Yeni Cumhuriyet İçin Ulusal Danışma Komitesi, 25 Temmuz’da mevcut Anayasada ve seçim yasasında değişikliklerin oylanacağı referandum öncesinde düzenlenecek ulusal diyalog sürecini yönetecek.
Kararnameye göre siyasi partiler ulusal diyalog dışında bırakılırken, komitenin ekonomik ve sosyal işlerin istişare komisyonuna Tunus Baro Başkanı İbrahim Buderbale’nin başkanlık yapacağı ve Tunus Genel İşçi Sendikası, Tunus Sanayi, Ticaret ve El Sanatları Birliği, Tunus Tarım ve Balıkçılık Birliği, Tunus Ulusal Kadın Birliği ve Tunus İnsan Hakları Savunma Birliği temsilcilerinin yer alacağı kaydedildi.
– Yeni Cumhuriyet İçin Ulusal İstişare Komitesi
Koordinatörlüğünü Anayasa Hukuku Profesörü Sadık Beliyd'in yürüteceği Yeni Cumhuriyet İçin Ulusal İstişare Komitesi biri anayasal ve siyasi reformlar, diğeri ekonomik ve sosyal reformlara ilişkin çalışacak iki alt komisyondan oluşuyor.
Komite, 1 Ocak ile 20 Mart tarihleri arasında düzenlenen elektronik istişarenin sonuçları ışığında birçok konuda reform teklifi oluşturacak komitenin, bu teklifleri tavsiye niteliğinde olacak.
Komitenin, 20 Haziran tarihine kadar nihai reform tekliflerini Cumhurbaşkanı Kays Said’e sunması gerekiyor.
– Tunus'taki siyasi kriz
Tunus Cumhurbaşkanı Said'in geçen yıl açıkladığı olağanüstü kararlar, ülkede bir tür "istisnai durum" oluşmasına yol açtı.
25 Temmuz 2021'de parlamentonun çalışmalarını donduran ve milletvekili dokunulmazlıklarını kaldıran Said, 22 Eylül 2021'de yeni kararnamelerle yetkilerini genişleterek yürütme organını tamamen kendine bağladı.
Said, 13 Aralık 2021'de açıkladığı "siyasi krizden çıkışın yol haritası" ile ülkede 25 Temmuz 2022'de Anayasa değişikliği referandumu, 17 Aralık 2022'de de erken genel seçim yapılacağını bildirdi.
Tunus'ta bazı kesimler, Said'in kararlarını "darbe" olarak nitelendiriyor ve ülkenin demokrasiden uzaklaştığını savunuyor.