DOLAR 32,2960 0.06%
EURO 34,7858 -0.09%
ALTIN 2.438,53 0,27
BITCOIN 2026847 1,77%
Yalova
14°

KAPALI

13:06

ÖĞLE'YE KALAN SÜRE

Tütün, tütün mamulleri ve alkol piyasasına ilişkin teklif TBMM Adalet Komisyonu'nda

ABONE OL
Ekim 25, 2022 17:10
Avatar
0

BEĞENDİM

ABONE OL

TBMM (AA) – TBMM Adalet Komisyonunda, Tütün, Tütün Mamulleri ve Alkol Piyasasının Düzenlenmesine Dair Kanun ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi'nin görüşmelerine başlandı.

Komisyon, AK Parti İstanbul Milletvekili Abdullah Güler başkanlığında toplandı.

İlk imza sahiplerinden AK Parti Bursa Milletvekili Osman Mesten, teklif üzerine yaptığı sunumunda, suç örgütleri ve terör örgütleri ile mücadelenin, vatandaşların huzuru ve ekonominin sağlıklı yürütülmesi açısından devletin temel görevlerinden olduğunu belirterek, kanun teklifiyle bu anlamda bir adım daha atacaklarını kaydetti.

Mesten, kaçakçılığın ekonomik zarara, vergi kaybına neden olduğunu dile getirerek, "Kayıt dışı ekonomi ve kaçakçılıkla mücadele konusunda ülkemizin yürümesi gereken epey mesafe olduğu kanaatindeyim. Diğer ülkelerle kıyasladığımızda orta noktalarda bulunuyoruz. Kaçakçılık oranını ne kadar aşağı çekebilirsek ülke ekonomisine, vatandaşın refahına daha ciddi katkılarda bulunulacaktır. Kanun teklifimizin de bu anlamda katkısı olacaktır." değerlendirmesinde bulundu.

Bir ara yüzde 42'lere kadar yükselen kayıt dışı ekonominin yüzde 28'lere kadar gerilediğini anlatan Mesten, söz konusu kaçakçılık sonucu oluşan vergi kaybının yanı sıra kalitesiz ürün ve merdiven altı üretim nedeniyle halk sağlığının da zarar gördüğünü kaydetti.

Osman Mesten, konuyla ilgili kamu davalarının hızlandırılmasının da öngörüldüğünü belirterek, makaron, yaprak sigara kağıdı ve filtre üretmek isteyenlerden yıllık 2 milyar üretim kapasitesinin talep edildiğini bildirdi. Mesten, daha öne sigara üretimine getirilen kapasite şartının bu ürünlere getirilmesinin de öngörüldüğünü ifade etti.

Tütün mamulleri ve alkollü içecek piyasasında devlet alacaklarının teminat altına alınması bakımından Tarım ve Orman Bakanlığı uhdesinde olmak üzere, 50 milyon liraya kadar teminat alınmasının söz konusu olduğuna işaret eden Mesten, teklifin maddelerine dair bilgi verdi.

Teklifin ilk imza sahiplerinden AK Parti İstanbul Milletvekili Müşerref Pervin Tuba Durgut, tütünün, hangi formda tüketilirse tüketilsin öldürücü olduğuna işaret ederek, bu konuda halk sağlığı uzmanlarının fazlasıyla mücadele ettiğini söyledi.

Halk sağlığı açısından bu kadar kritik bir ürünün kaçakçılığa konu olmasına tahammül edilemeyeceğini vurgulayan Durgut, "Tütün ürünleri kapsamına giren sigara kağıdı, sigara filtresi, makaron gibi ürünlerin kaçakçılığının engellenmesi, ürün izleme sistemiyle bu ürünlerin hem yakından takip edilmesi hem denetlenmesi gibi halk sağlığı açısından önemli kazanımlar elde edeceğimiz düzenlemeler içeriyor bu kanun." diye konuştu.

Kaçakçılığın vergi kaybına da neden olduğuna değinen Durgut, "Tütün ürünleri sağlık sorunlarıyla SGK'nın ve devletin bütçesine, Sağlık Bakanlığı bütçesine önemli yükler bindirirken bir taraftan da vergi kaçakçılığına da neden oluyor." dedi.

Dünya Sağlık Örgütü'nün de tütünle mücadelede en önemli müdahale olarak vergilendirmeyi öngördüğünü ifade eden Durgut, vergilendirmeyle çocuk ve gençlerin ürüne erişimini de engelleyeceklerini umduklarını dile getirdi.

Durgut, tütün ürünlerinde yüzde 10'luk bir vergilendirmenin bile çocuk ve gençlerde bu ürünlere erişimde yüzde 15'lik bir azalma sağladığını aktardı.

Komisyonda, teklifin geneli üzerindeki görüşmelere geçildi.

En az 10 karakter gerekli