Ücretli öğretmenler de devlet memuru sayılır bu nedenle devlet memurlarının maaşı aldığı zamanda maaşlarını alırlar. Bu zaman her ayın 15. Günüdür. Normal şartlarda herhangi bir problem olmadığı takdirde her ayın 15’inde maaşlarını alırlar. Bazen hafta sonuna denk gelen ya da bayram tatili gibi tatillere denk gelirse öğretmenler tatile girmeden önce maaşlarını alır.
Bazen ek ders hesaplamaları ve ek ücretlerin hesaplanması gecikebileceği için maaşların yatmasının da gecikmesi olabilir. Fakat çok sık böyle bir durumla karşı karşıya kalmanız mümkün değildir. Emekli öğretmenseniz de ayın 1’inde maaşınızı alırsınız.
Yeni başlayan bir ücretli öğretmen maaşı ayın 15’inde yatar. Yeni başlamış olmanız herhangi bir farklılık oluşturmaz. Maaşınız düzenli olarak yatırılır ve genellikle aksama olmaz. Aksamaların olmasına neden olabilecek tek durum ayın 15’inin tatil günlerine denk gelmesidir. Tatil günlerine denk gelen durumlar dışında herhangi bir aksama olmadan maaşınızı alırsınız.
Ücretli öğretmenin ek ders ücreti şu an güncel olarak 54,87 liradır. Geçen seneye göre %16’lık bir artış göstermiştir. Geçen sene 46,70 lira olarak hesaplanan ek ders ücreti bu sene artış göstermiştir. Fakat maaşların zam durumuna göre ek ders ücretinin artması da mümkündür. Şu an güncel olarak Ocak- Haziran arasında bu para ödenir.
Enflasyon farkı ve seçim dönemine girilmesi nedeniyle maaşlarda ve ek ders ödemelerinde artış olabilir. Bu artışın ne zaman olacağı konusunda kesin bir bilgi söz konusu değildir. Haberleri ve memur maaşları ile ilgili bildirimleri takip etmek gerekir.
Ücretli öğretmen maaşları Milli Eğitim Bakanlığı tarafından anlaşmalı bankaya yatılır. Bu banka girdiğiniz döneme göre farklılık gösterebilir. Örneğin şu an Ziraat Bankası ile çalışıyorsa 5 sene sonra Halk Bankası ile çalışması mümkündür. Genel olarak avantajların değişmesi, promosyon farkları nedeniyle bu değişikler olur.
Yeni ücretli öğretmen maaşı 30 – 40 saat üzerinden hesaplanır. Bu hesaba göre geçen sene 30 saat üzerinden hesaplandığında 5.740 lira, 40 saatlik ders ücreti ise 7.400 liraydı. Şu an ücret güncel olarak enflasyon farkı ve memur maaş zammından etkilenir. Bu duruma göre %30’luk artışa göre 30 saatlik çalışan bir öğretmenin maaşı 7.462 civarında olması bekleniyor.
Memur maaşlarına gelen zamla hesaplandığında 4 saatlik çalışan bir öğretmenin maaşı ise 9.620 lira civarında olması bekleniyor. Bu rakamlar yeni zam oranına göre hesaplanarak söylenmiştir ve çalıştığınız kuruma ve duruma göre artış ya da azalış olması mümkündür. Genel olarak bu seviyelerde maaş alması beklenir.
Ücretli öğretmen için bir hafta içerisinde 30 ile 40 saat arasında çalışması beklenir. Hafta sonu çalışma zorunluluğu yoktur. Ayrıyeten bir ücretli öğretmenin bayramlarda ve okulun tatil olduğu her zamanda çalışma gibi bir durumu yoktur. Bu durum yaz tatili için de geçerlidir. Ek derslerle birlikte genelde haftalık olarak en az 30 saat çalışması beklenir.
Ücretli öğretmen kar tatilinde ek ders ücreti almaz. Bu durum ile ilgili hüküm bulunmadığı için kar tatili gibi tatillerde öğretmenler derse girmediğinden dolayı ücretleri kesilir. Ek ders ücretinin derse girildiği sürece alındığını söylememiz gerekir.
Resmi tatillerde, kar tatillerinde veya diğer tatillerde ücretli öğretmenlerin ücreti kesilir. Bu durum öğretmenler için büyük bir sıkıntıya neden olur. Genellikle bu durumdan yakınan ücretli öğretmenler de özlük hakkı bakımından kadrolu öğretmenler ile aynı haklara sahip olmak istemektedir. Şu an son zamanlarda konuşulan haberlere göre öğretmenlerin bu istekleri için adımlar atılmıştır.
Bayram tatillerinde ücretli öğretmenler derse girmediği için ücretleri kesilir. Bu kesinti genel olarak ders saati bazında işlenir. Girmedikleri ders saati başına alacakları ücretler kesildiği için öğretmenlerin mağdur olmaları söz konusudur. Bu durumlarda genellikle haklarının yendiğini düşünen ücretli öğretmenler de haklarının normal bir öğretmen kadar olmasını istemektedir.