ANKARA (AA) – Yargıtay Başkanı Mehmet Akarca, "Türk istinaf sistemi, bütün zorluklara ve FETÖ ihanetinin olduğu dönemde faaliyete geçmiş olmasına rağmen son derece başarılı sınav vermiştir." dedi.
Akarca, Meyra Palace Otel'de düzenlenen Uzlaştırma Ödül Töreni ve Sempozyumu'nda yaptığı konuşmada, uzlaştırmanın başarıyla uygulandığını belirtti.
Yargının iş yükünün ağır olduğuna işaret eden Akarca, bu konuda yargı reformlarının ve yeni düzenlemelerin hayata geçirildiğini söyledi.
TBMM'ye sunulan 6. Yargı Paketi'ne de değinen Akarca, "Hakim ve savcı yardımcılığı kurumunun gelecek olması, üç yıllık sürenin öngörülmesi ve görev tanımının yapılması, iyi bir mesleki tecrübeden sonra mesleğe kabulün yapılacak olması son derece önemli." diye konuştu.
Hakim ve savcı sayısında son yıllarda büyük artış yaşandığını kaydeden Akarca, alternatif çözüm yollarının yargıdaki iş yükünü azaltacağını söyledi.
Uzman uzlaştırmacıların hukukçulardan olmasını öneren Akarca, "Son yıllarda Yargıtayın ve mahkemeler sisteminin yeniden yapılandırıldığını hepimiz biliyoruz. Bu sürecin başarısı için yargı sisteminde yer alan her kurum ve birim üzerine düşen sorumlulukları yerine getirmelidir. Bu bağlamda, alternatif uyuşmazlık çözüm yollarının geliştirilmesi ve yaygınlaştırılması gerektiği gibi çeşitlendirilmesi de gerekir." ifadelerini kullandı.
– "Onama ve bozma oranları değerlendirildiğinde başarı sağlandığını kabul etmek gerekir"
Yargıda şeffaflığa ilişkin Yargıtayın öncülüğünde geliştirilen ve Birleşmiş Milletler (BM) tarafından kabul gören İstanbul Bildirgesi'ni hatırlatan Akarca, bildirgede uyuşmazlık çözümlerine yönelik hükümleri anlattı.
İstinaf mahkemelerinin 2016'da faaliyete geçtiğini anımsatan Akarca, dünyanın her yerinde var olan istinaf sisteminden vazgeçmenin söz konusu olamayacağını vurguladı.
Mehmet Akarca, şöyle devam etti:
"Türk istinaf sistemi, bütün zorluklara ve FETÖ ihanetinin olduğu dönemde faaliyete geçmiş olmasına rağmen son derece başarılı sınav vermiştir. Tüm karar vericilerin, adalet aktörlerinin ve yargı sisteminde görev alan her bir meslektaşımın bu önemli sistem değişikliğinin farkında olması gerekir. Yeni sistemin başarılı olabilmesi için yeni yöntemlere ve mahkeme araçlarına ihtiyacımız bulunmaktadır. Eski sistemin alışkanlıklarıyla yeni sistemi başarılı şekilde yürütemeyiz. İstinaf sisteminin can damarlarını oluşturan gerekli mekanizmaları oluşturamazsak ve işlevsel şekilde kullanamazsak yeni sistemden beklenen verimliliği de sağlayamayız. İstatistiklere baktığımızda, bölge adliye mahkemelerinin yeni gelen dosyalarla baş etme kapasitesinin yeterli olduğu görülmektedir. Diğer yandan bölge adliye mahkemelerinin kararlarının son 3 yıllık onama ve bozma oranları değerlendirildiğinde belli ölçüde başarı sağlandığını kabul etmek gerekir."