Yoklama kaçağı konumuna düşenler hakkında düzenlenen para cezası mahkeme yoluyla iptal edilebilmektedir. Bunun için başvurulması gereken mahkemeler ise Sulh Ceza Mahkemeleri olmaktadır. Askerlik para cezası sildirme işlemi idari boyutta bir işlem sayılır. Bu nedenle iptali için de ancak yargı yoluyla çözüm alınabilir. Bunun için tebliğ tarihini izleyen 15 gün içerisinde yazılı başvuru yapılması şarttır.
Celp dönemi geldiğinde yoklamaya girmeyen kişiler yoklama kaçağı olarak tanımlanır. Bu kişilerin en kısa sürede bağlı bulundukları askerlik şubelerine müracaatı gerekir. Aksi halde haklarında askerlik kaçak cezası işletilmeye başlanır. Bu cezayı ödemek istemeyen veya ödeyecek durumu olmayan kişiler ise Sulh Ceza Hakimliklerine dava açmalıdır. Dava sonucunda haklı görülen kişilerden ödeme tahsil edilmez.
Yoklama kaçağı sayılan kişilerin ödeyeceği ceza, kaçak olarak geçirdikleri her gün için 5 TL olarak uygulanmaktadır. Ancak bu miktar kişinin kendi iradesiyle gelen kişiler için geçerlidir. Polis veya asker tarafından yakalanan kişiler için askerlik kaçak cezası günlük olarak 10 TL işletilir. Bu meblağlar küçük gelse de uzun süreleri kaçak geçiren kişiler için oldukça yüksek olabilmektedir. Sözgelimi 5 ay, yani 150 gün boyunca kaçak olan bir kişi kendi teslim olursa 750 TL, yakalanırsa 1500 TL ceza ödeyecektir.
Askerlik yoklama dönemini kaçıran kişilere uygulanan para cezası mahkeme yoluyla silinebilir. Bunun için cezanın muhatabı ikametine en yakın Sulh Ceza Mahkemesi’ne 15 gün içinde başvurmalıdır. Hakem heyetleri veya mülki idarelere yapılan başvurular bu kapsamda kabul edilmez.
Yoklama kaçağı para cezası ödenmezse her gün artmaya devam edecektir. Kaçak geçirilen her gün için artan bir ceza sistemi düzenlenmiştir. Kişi yakalandığı veya kendi teslim olduğu halde kaçak cezasını ödemiyorsa bu durumda da yasal faiz işletilir.
Her yıl resmi gazetede yayınlanan yasal faiz, yoklama kaçakları için de uygulanır. 1984 yılından bu yana yıllık %9 olarak belirlenmektedir. Bu kapsamda askerlik para cezası sildirme yapmayan kişiler mevcut borçlarına ek olarak yasal faiz de ödemekle yükümlü hale gelirler.
Yoklama kaçağı cezaları vergi dairelerine şahsen başvurarak ödenebilmektedir. Günümüz teknolojik imkanları ayrıca e-Devlet Kapısı üzerinden de bu cezaların ödenmesini mümkün kılmaktadır. Bunun için E-Yoklama Fişi Görüntüleme sekmesini açarak İnternet Vergi Dairesi uygulamasına bağlanılması gerekir. Burada belirtilen Ödeme ve Borç İşlemleri sekmesi üzerinden ceza tebliğ bilgileri girilerek ödeme yapılabilir.
Vergi dairesinden ödeme yapmak isteyenler ise ceza tebliği ve kimlikleriyle başvurabilirler. Ödemeyi isteyenler nakit, isteyenler de havale/EFT yoluyla yapabilmektedir. Online ödeme yapanlar ayrıca dekont belgesi biraz etmelidirler.