DOLAR 38,4544 0.04%
EURO 43,9640 -0.04%
ALTIN 4.095,73 -0,88
BITCOIN 3655879 0,53%
Yalova
12°

KAPALI

02:00

İMSAK'A KALAN SÜRE

en iyi smm panel
Zootekni Bölümü Nedir? İş Olanakları ve Geleceği

Zootekni Bölümü Nedir? İş Olanakları ve Geleceği

ABONE OL
Ağustos 31, 2023 14:44
Zootekni Bölümü Nedir? İş Olanakları ve Geleceği
Avatar
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Zootekni bölümü hayvansal üretimle ilgili alanlarda çalışacak uzman personeli eğiten bilim dalıdır.  Bölümün temel amacı, hayvansal üretim ile ilgili problemlerin çözümüne yardımcı olacak işgücünü ve hayvan yetiştirme konusunda uzman kişileri yetiştirmektir. Zootekni bölümü MF puan türü ile öğrenci alımı yapar.

Bölümde okutulan temel derslerden bazıları; Biyoloji, Genel Kimya, Zooloji, Hayvan Islahı, Genel Mikrobiyoloji, Gıda Teknolojisi ve Tarımsal Mekanizasyon’dur. Zootekni lisans eğitiminin yanı sıra yüksek lisans ve doktora düzeyinde de eğitimi olan bir bilim dalıdır.

Zootekni Bölümü Mezunu Ne İş Yapar?

Zootekni mezunları hem kamuda hem de özel sektörde hayvan üretimi, hayvancılık ile ilgili sorunların araştırılması ve yetiştirilmesi gibi bölümlerde iş bulabilir. Ayrıca hayvan besleme laboratuvarlarında da çalışabilirler. Son dönemde teknolojinin de gelişmesiyle ar-ge çalışmaları yürüten genetik laboratuvarlarda istihdam edilebilirler.

Zootekni iş imkanları mezun olduktan sonra alınacak pedagojik formasyon ve sertifikalarla daha da artar. Pedagojik formasyon alanlar veya tezsiz yüksek lisans programını bitirenler devlet okullarında veya özel okullarda hayvan sağlığı ve yetiştiriciliği öğretmenliği yapabilir.  Zootekni iş olanakları kişinin kendini geliştirmesine paralel olarak değişir. KPSS’den iyi puan alan zootekni mezunları Belediyelere, Tarım Kooperatiflerine, Tarım ve Orman Bakanlığına uzman personel veya memur olarak atanabilir. Ayrıca hayvancılık işletmeleri ve ilaç-gübre sanayinde de iş bulma imkanı vardır.

Zootekni Bölümü Eğitim Süresi Kaç Yıldır?

Bu bölümün eğitim süresi dört yıldır. Bu bölüm üniversitelerin Ziraat fakültelerine bağlıdır. Öğrencilerin bölümden mezun olabilmeleri için sekiz yarıyıl boyunca 240 AKTS’lik ders kotasını başarı ile tamamlamaları gerekir. Öğrencilere ilk yılda biyoloji, genel ekonomi ve kimya gibi daha genel dersler okutulur. İkinci yılda ise ağırlıklı olarak mühendislik matematiği ve hayvan yetiştiriciliği, üçüncü yılda genetik, zooloji ve hayvanlar ile ilgili hastalıklar, son sınıfta ise daha çok hayvan ıslahı ile ilgili dersler verilir.

Zootekni Ziraat Mühendisi mi?

Evet. Zootekni bölümünü başarı ile bitiren kişiler Ziraat Mühendisi unvanına sahip olur.  Zootekni bölümünü bitirenlere aynı zamanda zoolog da denir. Ziraat mühendisleri hayvanların yetiştiriciliğinin olduğu her alanda rahatlıkla çalışabilir. Ziraat mühendisi maaşları da özel sektör ve kamu sektöründe farklıdır.

Zootekni Mezunu Öğretmen Olabilir mi?

Zootekni mezunları öğretmen olabilir. Zootekni mezunları pedagojik formasyon alarak hayvan sağlığı ve yetiştiriciliği öğretmeni olabilir. Pedagojik formasyonun yanı sıra Öğretmenlik Meslek Bilgisi Tezsiz Yüksek Lisans eğitim programını başarılı bir şekilde bitirenler de öğretmen olmaya hak kazanır.

Öğretmen olarak atanabilmek için de KPPS’de Genel Yetenek, Genel Kültür ve Eğitim Bilimleri oturumlarına katılmak ve sınavdan yeterli puanı alma şartı vardır. KPSS ile atananlar Çok Programlı Anadol Liseleri ile Mesleki ve Teknik Anadolu Liselerinde Hayvan Sağlığı ve Yetiştiriciliği Öğretmeni olarak görev yaparlar.

Zootekni Mezunu Dükkan Açabilir Mi?

Evet açabilir. Dükkan açan zootekni mezununun toptan ve perakende şekilde tarımsal ilaç satabilmesi için Tarım ve Orman Bakanlığı’ndan yetki belgesi alması gerekir. Bu yetki belgesini alabilmek için bakanlığın açmış olduğu sınavda başarılı olunmalıdır.

Tarımsal ilaç satışı için dükkan açmak isteyenlerin bitki koruma, depo izin belgesi ve toptancı izin belgesini tamamlayarak bulundukları illerin Tarım Müdürlükleri’ne başvurmaları gerekir. Son yapılan değişiklikle artık teknisyenler ve teknikerler tarım ilacı satma iznine sahip değildirler.

En az 10 karakter gerekli