Basketbol maç süresi NBA’de 48 dakika, diğer liglerde ise 4 çeyrek olacak şekilde 40 dakikadır. Bahsedilen süreler, topun oyunda olduğu sürelerdir. Serbest atışlar, molalar, devre araları gibi bu süreye dahil edilmeyen oyun dilimleri vardır. Bunlar da eklendiğinde bir maçın televizyondan izlenerek tamamlanması yaklaşık 1 saat sürmektedir.
Basket maçları periyotlar halinde oynanır. Her maçta 4 periyot vardır. 2 periyot bittiğinde, maçın ilk yarısı bitmiş sayılır. Basketbol set süresi, yani periyot süreleri ise Amerikan Profesyonel Basketbol Ligi (NBA)’nde 12’şer dakika, Türkiye ve Avrupa’da ise 10’ar dakika olarak uygulanır.
Futboldan farklı olarak basket maçlarında duraklama dakikaları oynanmaz. Bunun nedeni ise basketbol maçlarında top oyunda olmadığında sürenin saat hakemi tarafından durdurulmasıdır. Yalnızca nadiren oluşan beraberlik hallerinde 5 dakikalık bir karar periyodu oynanır.
Bu sürelere ek olarak molalar da basket maçlarının bitiş saatine etkiye sahiptir. Her takımın toplam 5 mola hakkı bulunur. Her biri 1’er dakikalık molaların tamamı alınması halinde 10 dakika maçın bitmesi gecikir. Tüm bu süreler toplandığında bir maçın tamamlanması 1 saat 15 dakika ile 1 saat 20 dakika arasında değişebilir.
Türkiye ve Avrupa’da basketbol maç süresi 40 dakika, ABD liginde ise 48 dakikadır. ABD’de her biri 12 dakikalık 4 periyot, ülkemiz de dahil Avrupa’da ise 10’ar dakikalık 4 periyot oynanır. Buna ek olarak molalar da maçın toplam süresine etki eder. İlk 3 periyotta her iki takımın da 1’er dakikadan oluşan mola hakları vardır. Son periyotta bu hak 2 molaya çıkarılır. Sonuç itibariyle her takımın toplam 5 dakika mola alma hakkı bulunur. Bunlar da süreye eklendiğinde +10 dakika maçın bitiş süresi uzar. Toplam sürenin berabere bitmesi halinde ise 5 dakikalık uzatma periyodu ile kazanan belirlenir.
Tüm dünyada basketbol maçlarında 4 periyot vardır. Her biri 2 çeyreklik periyotlardan oluşan iki yarı bulunur. Toplamda 4 çeyreğin tamamlanmasıyla bir basket maçı oluşur. Farklı medya organlarında bu bölümler; periyot, çeyrek veya set olarak adlandırılabilir. Genel kabul gören isimlendirme ise periyot olarak karşımıza çıkar. Bu periyotların süresi ülkemizi de kapsayan Avrupa ülkelerinde 10’ar dakika, ABD’de ise 12 dakikadır.
Bir NBA maçının tamamlanma süresi 48 dakikadır. Bu süreye topun oyunda olmadığı 15 dakika devre arası ve 10 dakika mola eklendiğinde toplam süre 1 saati geçer. Ayrıca serbest atışlar, hava atışları gibi topun oyunda olmadığı sürelerde kronometre durdurulur. Berabere tamamlanan maçlarda ise +5 dakika uzatma oynanır. Dolayısıyla bir maçın toplam tamamlanma süresi 1 saat 20 dakika kadar sürer.
Basket maçlarındaki periyotlar ABD’de 12 dakika, diğer liglerde 10 dakikadır. Türkiye’nin de içinde bulunduğu dünya liglerinde basket periyotları 10 dakikalık çeyreklerden oluşur. Ayrı bir klasman sayılan NBA ligi ise bu süreyi 12 dakika uygular.
Basketbol set süresi 10 dakikadır. ABD liginde ise 12 dakikalık periyotlar bulunur. Basketbol maçlarının kuralları FIBA (Uluslararası Basketbol Federasyonu) tarafından belirlenir. Bu kurallara göre ise her periyot 10 dakika oynatılır. Farklı bir klasman olarak değerlendirilen NBA ‘de ise bu süre 12 dakika olarak belirlenmiştir.
Basket maçlarında alınan molalar 1 dakika sürer. Her iki takım koçu için de toplam 5 mola hakkı tanınır. Bunların 3 tanesi ilk 3 periyotta, 2 tanesi ise son periyotta kullanılabilir. Bir takım mola aldığında 1 dakikalık süreyi karşı takım hocası da kullanmakta serbesttir. Her iki hocanın da tüm molaları alması halinde toplam 10 dakika mola süresi kullanılmış olur.
Basketbol maçları 4 periyot halinde oynanır. Periyotlar için farklı kaynaklarda set veya çeyrek ifadeleri kullanılabilir. Periyot süreleri değişkenlik gösterse de sayıları tüm dünyada aynıdır. Tüm dünya lig ve kupa organizasyonları 4 periyot halinde oynanır. Yalnızca beraberlik halinde son bir uzatma periyodu daha oynatılır.
Basketbol maçlarının uzatma süresi 5 dakikadır. Basket maçlarında büyük oranda 4 periyot sonunda kazanan belirlenir. Oldukça nadir olmakla birlikte kimi zaman takımları bu süreyi aynı skorla tamamlayabilir. Bu durumda 5 dakikalık son bir periyot daha oynanır. Kazanan uzatma periyoduyla belirlenir.
Basket maçlarının bitmesi için herhangi bir sayı sınırlaması yoktur. Takımlar 4 periyot içerisinde atabildiği kadar sayı atabilirler. ABD’de 48, diğer liglerde ise 40 dakika içinde mümkün olan tüm sayılar atılabilir.
Bir önceki içerik: Hem Ortaöğretim Hem De Ön lisans KPSS’ye Girebilir Miyim?