DOLAR 32,3150 -0.15%
EURO 34,8889 0.16%
ALTIN 2.394,43 -0,08
BITCOIN 2003757 4,38%
Yalova
13°

HAFİF YAĞMUR

02:00

YATSI'YA KALAN SÜRE

Kafamda Şişlik Var Dokununca Acıyor Neden Olabilir?

Kafamda Şişlik Var Dokununca Acıyor Neden Olabilir?

ABONE OL
Nisan 5, 2023 20:21
Kafamda Şişlik Var Dokununca Acıyor Neden Olabilir?
Avatar
1

BEĞENDİM

ABONE OL

Kafada şişlik ve acıma genellikle kistlerden dolayı oluşan sorundur. Kafa travması ya da akne birikimi de kafanın şişmesine neden olur. Lipom sorunu da kafada şişlik oluşmasını tetikleyen kistlerden biridir. Hijyenik olmayan ortamlarda saç kesimi kıl dönmesine sebep olabilir. Basit kafa şişliği gibi görünse de ciddi bir hastalığın habercisi olabilir. Bu tür durumlarda mutlaka hekime gidilmesi gerekir.

1.Kafadaki Şişlik Kist Olabilir

Kist, sıvı veya doku kalıntısı içeren kapalı bir doku cebidir. Kistler vücudun herhangi bir yerinde oluştuğu gibi kafada da oluşabilir. Kistin yoğunluğu cebin içinde sıkışmış dokulara göre değişir. Tıkanmış yağ bezi ya da saç folikülü nedeni ile kist gelişebilir. Derinin üst tabakalarına yakın olduğunda daha belirgin ve yumuşak olur. Derinin daha alt kısımlarında ise kafada kemik gibi sert şişlik hissedilir.

2.Düşme ya da Darbe Sonucu Kafada Şişlik Oluşur

Kafaya alınan darbe ya da düşme sonucunda kafamın arkasında şişlik var gibi sorunlara yol açar. Kemik kafatası; deri, yağ dokusu, kısmen ince kas ve tendon tabakasından oluşan yumuşak yapıyla çevrelenmiştir. Düşme ya da darbe gibi yaralanma durumlarında kemik bu dokuyu kolayca sıkıştırır. Doku suyu bu katmanlara kaçıp darbe alınan bölgede şişliklere neden olur.

3.Lipoma (Yağ Bezesi) Şişliğe Neden Olur

Deri altındaki yap dokusundaki iyi huylu artış olarak tanımlanan yağ bezeleri, vücudun herhangi bir bölgesinde görülebilir. Kafada çıktığında kolayca hissedilen ve bazen gözükebilen bir şişliğe neden olabilir. Yağ bezesi herhangi bir rahatsızlığa neden olmadığı için baskıya duyarlı değildir. Yumuşak yapısı nedeni ile yer değiştirebilir.

4.Apse Kafada Şişlik Yapar

Apse, irin oluşmasına neden olan bakterilerin kapsüllenmiş enflamasyonudur. Kafa bölgesinde şişlik olarak hissedilen apse, ensenin saç çizgisi bölümünde ortaya çıkar. Genellikle saç köklerine nüfuz eden ve iltihaplanma reaksiyonunu tetikleyen deri bakterilerin artması sonucu oluşur.

5.İltihaplı Sebum Bezleri Şişliğe Neden Olur

Kafa derisinin içinde iltihaplanma durumunda ağrılı şişliğe neden olan sebum bezleri bulunur. Bezler tarafından üretilen sebum, ciltte oluşan bakterilerin ürüme alanı sağlar. Enflamasyona bağlı olarak kafada küçük ya da büyük şişlikler oluşur.

6.Tümör Kafa Şişliğine Benzer

Kafadaki şişlik çok nadir durumlarda kötü huylu tümör olabilir. Genellikle kafa bölgesinde sert ve hareketsiz yumru şeklinde gösteren aft yaraları bulunur. Bilinmesi gerekir ki bu durumlar çok nadiren meydana gelir. Öte yanda beyin tümörü kafada şişliğe neden olmaz. Lenfoma, halk dili ile ‘lenf bezi kanseri’ olarak bilinen lenf düğümlerinden kaynaklanan tümör, başın arka bölgesinde şişmeye neden olabilir. Kanser mevcutsa sadece yumru şekli ile ifade edilmez. Uzun süreli ateş, ciddi derecede istenmeyen kilo kaybı ya da geceleri aşırı terleme gibi semptomlar ile ortaya çıkar.

Kafa Derisinde Şişlik Neden Olur?

Kafa derisinde şişlik; yağ bezesi, apne, kist, darbe, iltihaplı sebum bezi ve nadiren olsa da tümörden gibi birçok nedenden kaynaklı olabilir. Genellikle yağ bezeleri, akne ya da kafaya alınan darbeden oluşur. Kafaya alınan hafif darbeler 2 ile 3 gün içinde geçer. Eğer ciddi bir darbe ise doktora gidilmesi gerekir. Yağ bezeleri hayati bir önem taşımasa da ufak cerrahi operasyonlar ile alınabilir. Akne problemleri basit gibi görünse de önemlidir. Aknenin birçok çeşidi olduğu için cildiye bölümüne gidilmesi tavsiye edilir.

Tümör Kafada Şişlik Yapar Mı?

Tümör; kafada sert ve hareketsiz yumru şeklinde aft yaralara neden olur. Bu tür yaralar ‘’Lenfoma’’ adı ile bilinen tümör hastalığındandır. Uzun süreli ateş, ciddi derecede istenmeyen kilo kaybı ve geceleri aşırı terleme gibi semptomlar görülebilir.

Sitemizde yazılanlar sadece ihtimalden ibarettir. Doktorunuza görünmeden kesin olarak sonuç almanız mümkün değildir. En kısa sürede randevu alıp doktorunuza muayene olunuz.

En az 10 karakter gerekli